schilderen

Tijd voor jezelf is essentieel. Helaas voor velen niet gemakkelijk.
Ik hoor het zo dikwijls dat ze hun agenda door anderen laten bepalen of dat ze denken dat het egoïstisch is.
En zeker dat laatste kan ik zeggen dat dat niet zo is; Het is namelijk zo dat wanneer jij goed voor jezelf zorgt, je er ook beter bent voor de ander.
Je bent gezelliger, uitgeruster, hebt meer aandacht etc.

Dus een moment voor jezelf is goed voor jezelf en voor de ander ?

Nu je dit weet hoeven er dus geen excuses meer te zijn om niet zeer regelmatig een moment voor jezelf te nemen om te ontspannen en je op te laden. Om de balans in het leven te behouden of te herstellen.

Trouwens, weet je dat  wanneer je iets fijns doet en jij lekker in je vel zit er als vanzelf steeds meer leuke momenten op je pad komen waardoor je gemakkelijker in de levensflow komt.

 

Tips om tijd voor jezelf vrij te maken

 

Maak een lijstje van de dingen die je graag doet het geeft je overzicht en maakt het makkelijker om die dingen te doen die je graag doet. Heb je eens een verloren uurtje dan kan je dit lijstje erbij pakken, dat voorkomt dat je nutteloos zit te scrollen of zappen op een of ander scherm.  kan overzicht bieden. En helpt om niet te vergeten het ook te doen.  En behoud je je energie.

Een dagboekje maken
Maak bijvoorbeeld eens tijd om een leuk zomerverslag te maken. Schrijf je gedachtes en gevoelens op. Je verlangens en maak er tekeningetjes bij. Als je hier elke dag tijd voor maakt krijg je rust en helderheid. Je gaat inzicht krijgen over wat je graag wil en hoe je ervoor staat. Vandaaruit kan je dan weer acties gaan plannen. Zo voorkom je dat je in kringetjes blijft rond lopen.

 Doe dat wat je graag doet aan het begin van de dag

Keer je dagindeling eens om en start de dag eens met wat je het liefste doet. Ga bijvoorbeeld eerst een uurtje schilderen en daarna pas je huis poetsen. Wellicht heb je de smaak te pakken, poets je sneller om daarna weer verder te gaan met je schilderproject.

Sluit de deur

Ken je dat, je wilt even rustig iets voor jezelf doen. De hele dag ziet niemand je staan en juist op het moment dat je met je boek een rustig plekje hebt gevonden hebben ze je nodig? Mij is het al dikwijls gebeurd.
Voortaan sluit ik de deur als ik niet gestoord wil worden. Heb je geen plek waar dit kan leg dan iets naast je neer als herkenningsteken voor je huisgenoten waardoor ze weten dat je even niet gestoord wilt worden.

Stop met je best willen doen

Misschien kan je pas iets voor jezelf doen wanneer je het idee hebt alles gedaan te hebben. Sta jezelf dan toe om taken te laten liggen, er blijft namelijk altijd wel iets of iemand om nog voor te zorgen. Goed genoeg is ook goed genoeg. Alles hoeft niet perfect te zijn of gedaan te worden. Juist door eens iets te laten liggen creëer je ruimte voor jezelf

Plan dingen buiten de deur

Dingen afspreken met anderen buiten de deur betekent dat je ze niet meer kan afstellen, ze liggen vast waardoor je er nog maar moeilijk onderuit komt. Neem regelmatig je agenda en plan dan uitjes, etentjes, vriendinnen afspreken of workshops. Precies die dingen die je graag doet. Zo loopt je agenda niet vol met allerhande verplichtingen. Spreekt deze tip je aan? Neem dan een kijkje bij de summerschool. Deze staat weer boordevol leuke activiteiten. Die voor echte quality time met jezelf zullen zorgen

Tot slot: vergeet niet dat een moment voor jezelf noodzakelijk is voor je hele welzijn. Net zo als je je smartphone dagelijks oplaad, moet jij dat bij jezelf ook doen.

 

Ik ben benieuwd wat jij doet tijdens een moment voor jezelf.