Was dit nu waar mijn leven voor bedoeld was, vroeg ik mijzelf geregeld af?
Tot ik besefte dat ik zelf mijn leven anders kon gaan inrichten, andere prioriteiten kon gaan stellen. Dat besef heeft mijn hele leven omgegooid en er voor gezorgd dat ik een leukere mama ben geworden en bijna nooit meer ziek was, want in de tijd dat ik mijzelf wegcijferde was ik niet alleen altijd moe, ik was ook geregeld ziek.
Wat heeft je omgeving nu aan je als je altijd moe bent, uitgeblust of allerhande kwaaltjes hebt?
Je kwaliteit van leven gaat niet alleen voor jezelf verbeteren, maar ook het leven van je partner en kinderen wordt er leuker door. Echt waar!

Wellicht heb je aangeleerd gekregen dat je altijd aandacht voor een ander dient te hebben, dat je niet mag klagen, dat je………
Dit aangeleerde gedrag is soms lastig af te leren, omdat wanneer jij eindelijk voor jezelf gaat zorgen allerlei stemmetjes in je hoofd krijgt. Stemmetjes die jouw schuldgevoel aanpraten of zeggen dat het eigenlijk onzin is, niet nodig etc.
Herken je dat?

Sta er eens bij stil wat het voor jou moeilijk maakt om jezelf op nummer 1 te zetten.

Wat is goede zelfzorg?

Goede zelfzorg is weten welke behoeftes je hebt en daar gehoor aan geven. Je zelf serieus nemen en aandacht hebben voor wie je bent. Bijvoorbeeld wanneer je moe bent gaan rusten en niet nog even een tandje bijzetten omdat je partner je nog even nodig heeft.
Het is aandacht hebben voor je hobby’s en sociale contacten zodat er een balans is in je leven.

 

Het belang van goede zelfzorg

Zelfzorg is belangrijk om gezond te blijven en gelukkig te zijn;
Het is dan ook helemaal niet overdreven om jezelf op nummer 1 te zetten en eerst voor jezelf te zorgen en dan pas voor je omgeving.
Wanneer je goed voor jezelf zorgt zit je veel lekkerder in je vel en word je minder snel ziek. Dat is echt een groot voordeel, niet alleen voor jou maar ook voor je gezin en je werkgever. Je bent gezelliger en kunt meer werk aan.

 

12 belangrijke stappen voor goede zelfzorg

1. Wanneer je innerlijke stem zegt dat het niet goed voelt, doe het dan niet
2. Spreek duidelijk uit wat je precies wilt of bedoelt
3. Stop met pleasen
4. Vertrouw op je intuïtie
5. Spreek en denk niet slecht over jezelf
6. Ga je dromen achterna
7. Durf nee te zeggen
8. Durf ja te zeggen
9. Ben liefdevol voor jezelf
10. Laat de dingen los waar je geen controle over hebt
11. Doe niet mee aan drama en negativiteit
12. Leef vanuit liefde

Na het lezen van deze stappen denk je misschien: makkelijk gezegd, maar hoe begin ik hier nu aan? Heel begrijpelijk. Je kunt het gevoel krijgen dat er nu veel op je af komt en niet weet waar en hoe te beginnen.
Zoals Rome ook niet op 1 dag is gebouwd, zo hoef jij het ook niet allemaal direct perfect te gaan doen.

Kies 1 stap uit die je aanspreekt en ga deze consequent toepassen. Noteer in een dagboekje hoe het voor je is om dit te doen en houd zo bij of het je steeds gemakkelijker af gaat.
Wanneer je je helemaal comfortabel met de stap voelt kies je een volgende stap uit totdat het voor jou helemaal vertrouwd voelt om jezelf op de eerste plaats te zetten en goed voor jezelf te zorgen in elke situatie.

Ben tijdens het inoefenen van deze stappen telkens liefdevol en aardig voor jezelf.

Ik ben heel benieuwd welke stap jij nu het eerste gaat toepassen.