Tips om te starten

Tips om jouw blanco-canvas-vrees aan te pakken.

Iets nieuws starten dat kan soms echt heel lastig zijn.
Het maakt vaak geen verschil of dit nu een nieuwe relatie is, een nieuw recept of een nieuw schilderij. Iets nieuws beginnen is soms gewoon spannend. Aan de ene kant weet je wellicht niet hoe te beginnen of ben je bang het verkeerd te doen en aan de andere kant verlang je ernaar en kan je niet wachten tot je gestart bent en een leuk resultaat hebt.

Desondanks is de vrees vaak sterker dan het verlangen. En dat is natuurlijk ongelofelijk jammer. Een verlangen heb je niet voor niks, er is iets in jou wat aandacht vraagt en waar naar geluisterd mag worden. Doe je dat namelijk niet dan zal je merken dat je niet het ultieme geluksgevoel in je leven zult gaan ervaren. Bovendien als er een bewust verlangen is en je geeft er geen gehoor aan dan loopt je energie langzaam weg.

Dus alle reden om deze blanco-canvas-vrees aan te pakken en daarvoor wil je enkele tips geven.

TIP 1

In de eerste plaats stel je jezelf best een aantal vragen voor je start met een nieuw project zodat er al een en ander duidelijk zal worden.
Te denken valt aan de vragen: Waar wil ik vandaag op schilderen en hoe groot mag het zijn.  Op die manier ben je al beter afgestemd op dat waar je naar verlangt

TIP 2

Sta eens stil bij je intentie. Wat wil je bereiken wanneer je gaat schilderen: gaat het om iets moois creëren, bijleren, emoties uiten….

TIP 3

Gun jezelf om fouten te maken.
Wanneer je een blanco canvas voor je hebt dan kan het gevoel je bekruipen dat je direct iets moois moet maken. Iets moois maken is natuurlijk leuk, maar ik verzeker je dat elke grote kunstenaar ook nog wel een fout maakt of een schilderij waar hij of zij niet echt blij van wordt.
Gun jezelf de rust om ook fouten te maken.  Een van mijn schilderdocenten zegt zelfs telkens als ze zelf een fout maakt: “ooh da’s leuk een fout! Deze nodigt mij weer uit om iets nieuws te proberen!” 😂

TIP 4

Doe een warming up oefening. Een warming up oefening is een kleine schilderoefening waardoor je creativiteit gaat stromen, je ontspannen wordt en de zin om te schilderen direct wordt aangewakkerd.
In dit e-book vind je er verschillende om je op weg te helpen.

TIP 5

Ga je schilderijen eens sorteren en laat je inspireren door wat je in het verleden al hebt gemaakt.

TIP 6

Laat je inspireren door andere kunstenaars. Bezoek eens een museum, kijk in kunstboeken.
Laat je eens aangenaam verrassen door wat grote en kleine namen al hebben gemaakt.
Zeker weten dat je hierna niet kunt wachten om te beginnen.
Maar natuurlijk, je kunt altijd eerst nog een opwamingsoefening doen 😉

TIP 7

Blanco canvas vrees is vaak iets dat eerder voorkomt wanneer je alleen aan het schilderen bent. Daag jezelf eens uit om in groep te gaan schilderen. Door de creatieve groepssfeer zal je merken dat jouw creatieve flow ook gemakkelijker op gang komt. En mocht dat niet zo zijn dan is er nog altijd een docent die jou op weg kan helpen.

Tot slot:

Weet je dat je deze blanco-canvas-vrees painter’s block noemt?
Het is niet voor niets dat er een woord voor is, zoals gezegd, echt iedereen heeft er wel eens last van.
Ik hoop dat je dat in elk geval een beetje gerust stelt.

Veel mooie schilder-momenten gewenst!

Behoefte aan meer tips?

Vraag dan het e-book aan met 10 inspiratie oefeningen