Starten met acrylverf.

Bezoek je een kunst-hobby winkel dan word je vaak overweldigd door het enorme aanbod van materialen. Waardoor je of met te veel thuis komt ofwel met de verkeerde materialen.
In een reeks van artikels wil ik je wegwijs maken in het aanbod van materialen.  Zodat je meer kennis krijgt over het gebruik ervan. Waardoor je beter bent voorbereid voor je inkopen en tevens de materialen op een betere manier kunt gaan gebruiken.
Hierdoor kan het zijn dat je meer plezier gaat hebben in het creëren en een mooier resultaat gaat hebben. Doordat je meer kennis hebt kan je zelfvertrouwen ook toe gaan nemen.

 

Deze keer wil ik je meer vertellen over acrylverf.

Wanneer je een beginnende schilder bent dan ligt het vaak voor de hand om te starten met acrylverf.
Acrylverf Is gemaakt van o.a. kleine plastic bolletjes met een emulsie er tussen met water erin. Dit water verdampt en zo komen de plastic bolletjes dichterbij elkaar totdat de verf helemaal droog is.

Dit droogproces van acrylverf gaat redelijk snel. Dat kan een voordeel, maar zeker ook een nadeel zijn.

Andere voordelen van acrylverf zijn:

  • Je kunt het met water verdunnen en afwassen
  • Je kunt transparante en dekkende lagen over elkaar aanbrengen
  • Het hecht op bijna elke ondergrond
  • Acrylverf leent zich voor diverse stijlen

 Doordat acrylverf snel droogt hoef je niet lang te wachten tot je er weer overheen kunt met een andere kleur. Dat is fijn wanneer je in meerdere lagen aan het werk bent. Op die manier kan je lekker in je eigen tempo doorwerken en hoef je niet snel een lange pauze te nemen om je werk te laten drogen tot je verder kunt.

Het droogproces is daarbij traag genoeg om ook nat in nat te kunnen werken wanneer je een dikkere laag aanbrengt.

Wanneer de omgevingstemperatuur wat aan de hoge kant is, of bijvoorbeeld in de zomer; kan het zijn dat de verf te snel droogt en dat je Beter een medium door de verf mengt waardoor de verf iets vloeibaarder wordt en trager droogt;

Dit kan een glansmedium zijn of een drogingsvertrager.

 

Dekkend en transparant.

Het leuke bij acrylverf is dat je verschillende soorten transparantie hebt. Waardoor je de mogelijkheid hebt om verschillende effecten te bereiken. Wanneer je verf gaat kopen kan je hier al op gaan letten: dat je kleuren kiest die dekkend, transparant of iets er tussen in zitten.
op de betere kwaliteiten verf staan symbolen waardoor je kan zien welke dekkracht de verf heeft.

Wat is een betere verf?
Wanneer je nog maar net begint met schilderen denk je wellicht: acrylverf is acrylverf, ik pak de goedkoopste en ben vertrokken.
Helaas is het niet zo simpel.
Er is een enorm verschil tussen de diverse merken en elk merk heeft vaak ook nog eens een gewone lijn en een betere ofwel een professionele lijn in het assortiment.
Wat goede verf is voor jou is echt een kwestie van gaan ervaren.

Je kunt al wel de volgende dingen meenemen in je besluit: 

  • Wat is mijn budget en wat is het doel van mijn schilderen?

Je budget is enorm belangrijk om in de gaten te houden, want doordat er zoveel aanbod is ben je al snel geneigd om te veel te kopen en misschien ook wel te duur. Vraag je dus zeker af wat je hobby mag kosten.

Om een voorbeeld te geven: een goedkope tube van 250 ml kost 1,89 euro en een dure kan zo maar 20 euro of meer kosten.

Natuurlijk zit het prijsverschil ergens in.
Duurdere verf strijkt beter uit, kan je kopen in transparant en dekkend en heb je in een groot kleurenpalet. Daarbij komt dat de duurdere verf ook beter mengt en hecht en niet vergeelt.
Het verschil zit hem met name in het gebruik van betere pigmenten in duurdere verf en minder vulstoffen.

Je kunt je afvragen of je als beginner de kwaliteit van de duurdere verf nodig hebt.
Wanneer je een beginner bent wil je misschien in eerste instantie eerst gaan ervaren wat de mogelijkheden zijn van acrylverf en of schilderen iets is dat je leuk vindt.

Oefenen je direct met de duurste verf dan kan het zijn dat jij je belemmerd voelt in je creativiteit omdat het toch zo kostelijk is. En begint te denken aan dingen als: ”wat als het niet mooi wordt?”

Ikzelf ben gestart met de goedkoopste verf, omdat ik vooral wilde ervaren wat schilderen met mij deed en mij op een intuïtieve manier wilde uiten met verf. Ik was in het begin vooral aan het ontdekken en spelen en het eindresultaat was voor mij niet belangrijk.

Naarmate de tijd verstreek voelde ik de behoefte om met andere verf te gaan schilderen. Dan ben ik de studiekwaliteit verf gaan gebruiken naast de goedkopere verf, totdat ik voelde dat de goedkope verf mij geen bevrediging meer gaf.
Voel dus goed waar jouw behoefte ligt. En misschien is het de ene dag wel de ene kwaliteit en de volgende dag een hele andere.

 

 

Een goede keus maak jezelf aan de hand van je budget

en de functie die de verf voor jou heeft.

  

Ecologische voetafdruk

Acrylverf is dus een soort plastic, daardoor niet goed voor het milieu.
Toch hoef je nu niet te denken: dan ga ik maar beter niet schilderen!”

Wanneer je een aantal dingen in acht neemt kan je op een bewuste en milieuvriendelijke manier zeker met acrylverf gaan schilderen.

Zoals het met plastic is, dat gooi je niet in de natuur en niet in het riool. Je vuile water  gooi je na het schilderen dus inderdaad beter niet in je keuken door het afvoerputje.
Wat je beter wel doet met je vuile kwasten en pot water waar ook verfresten door elkaar gemengd zitten is dit:

  1. veeg je kwasten met verf zo goed als mogelijk af aan een oude doek of een stuk keukenpapier. Veeg hier voor vanaf de bus (waar de haren geklemd zitten) naar het uiteinde van de haren.
  1. Spoel je kwast dan uit in een pot water, beweeg de haren goed over de bodem van de pot.
  1. Wanneer de verf tussen de haren tussen de haren gespoeld hebt dan pak je een andere pot water met een beetje afwasmiddel of wat handzeep; nu spoel je de kwast nog eens heel goed uit. Hierna kan je de kwast onder de kraan spoelen , waarbij je goed de haren opent en het water er tussen laat lopen.

 4. Duw nu het water met je duim vanaf de bus naar onder. De kwast is goed schoon wanneer er helder water tussen de haren uit komt. Is de kwast goed schoon dan breng je de haren van je kwast weer goed in model. 

  1. Het water in de 2 potten laat je nu enkele dagen rusten. Op die manier kan de verf in het water naar beneden zakken. Giet heel rustig het water na een paar dagen weg en haal met een stuk keukenpapier het bezinksel uit de pot. Dit kan je nu bij het restafval doen.

Op deze manier voeg je geen chemische stoffen toe aan het water.

Doordat je jouw kwasten goed te verzorgt gaan ze veel langer mee.

In een ander artikel zal ik in gaan op wat je met restjes verf kunt doen. Deze hoef je namelijk helemaal niet weg te gooien.

Na het lezen van dit artikel is het voor jou hopelijk gemakkelijker om de juiste keus te maken.

Ik ben benieuwd naar jouw ervaring met verschillende kwaliteiten acrylverf, maar zeker ook naar al je vragen die je hier nog over hebt.
Laat zeker een reactie in het commentaarveld achter.

 

Home