Harmonie krijgen in je kleurenpalet

harmonie in kleuren

Stel je loopt een winkel binnen, niet zo maar een winkel maar een winkel van hobbymaterialen.
En je loopt naar de schap van de verf.
100-en kleuren gapen je aan, of beter gezegd: jij gaapt honderden kleuren aan.

Welke zal je kiezen?

Misschien start je nog maar net met schilderen, lees dan zeker even verder, want ik wil je praktische tips geven.

Wanneer je zoveel kleuren op een rij ziet is het lastig kiezen. Je wordt gewoonweg blij van alle kleuren.

Dus wat doe je, je kiest er random enkele uit, rekent af en gaat naar huis.

Klaar om te starten met schilderen.
Maar helaas, wanneer je ze thuis op tafel legt en naast elkaar ziet, wordt je er niet meer helemaal blij van. En je begrijpt niet echt waarom.

Je legt de verf in de kast en besluit toch maar iets anders te doen. Schilderen is niet echt iets voor jou.

Troost je, in deze situatie belanden we bijna allemaal wel eens, met of zonder ervaring. De oorzaak daarvan is dat je geen rekening hebt gehouden met hoe kleuren zich verhouden tot een harmonisch geheel. Ondanks dat ze op het eerste gezicht misschien niet het wauw-effect geven, kan je er wellicht toch blij van worden.
Vandaar dat ik je wil vragen je nieuwe verf er nog eens bij te pakken. Kies dan vervolgens de twee kleuren die je het meeste aanspreken. Meng ze in verschillende verhoudingen waardoor je verrassend veel variatie en ze passen allemaal bij elkaar.
Wanneer je de verschillende kleuren ook nog eens met zwart of wit gaat mengen dan heb je een kleurenpalet om U tegen te zeggen.

Zo ben ik ervan overtuigd dat je door het mengen van de kleuren wel zin hebt om te gaan schilderen. De kleuren passen immers nu wel bij elkaar doordat ze allemaal een beetje van elkaar in zich hebben.

Kleuren op elkaar afstemmen dat is inzicht en oefening, daarom laat je je beter niet direct ontmoedigen wanneer je het niet direct in de vingers hebt. Door regelmatig kleuren te mengen zal je er steeds meer feeling, en daardoor plezier, in gaan krijgen.
En zullen ook jouw schilderijen prachtig worden

Kleuren mengen is niet alleen belangrijk om ze op elkaar af te stemmen, het geeft je ook de mogelijkheid om je eigen kleurenpalet te maken. Je eigen originele kleuren, zodat je jouw eigen stijl zult ontwikkelen.

Het mengen van de verf doe je trouwens het beste met een paletmes en niet met een penseel. Door de verf te mengen met een penseel komt er namelijk veel verf tussen de haren te zitten, hierdoor gaat er niet alleen veel verf verloren, maar slijt het penseel ook sneller.

Tot slot wil ik nog zeggen dat er nog veel methodes zijn om harmonie te krijgen in je kleurenpalet. Je kunt hiervoor ook een kleurenwiel gebruiken, maar het belangrijkste blijft toch nog altijd om je eigen gevoel hierin te volgen en te genieten van wat er ontstaat.

Wanneer je nu kleuren gaat mengen ben ik benieuwd welke 2 kleuren jij kiest.
Leuk als je het laat weten in onze Facebookgroep.     

 

                                                                                                                          Blogs