4 Belangrijke pijler ‘s om je doelen te behalen

Het verschil tussen wel bereiken wat je wilt en er niet in slagen. Is niets meer dan het hebben van zelfdiscipline.
Mensen die hun doelen bereiken, zijn mensen met zelfdiscipline.

Ik wil je graag de 4 belangrijkste pijlers met je delen om meer zelfdiscipline te krijgen.
Zelfdiscipline is niet iets waar je mee geboren wordt. Het is net als een spier, je moet het trainen. Als je deze pijlers in je leven gaat toepassen, zal je veel meer bereiken van datgene waar je naar verlangt.

In mijn praktijk komen al jaren vrouwen die worstelen met zelfdiscipline. Omdat ze de overtuiging hebben dat ze met zelfdiscipline geboren zouden moeten zijn. Dat is echter een verkeerde overtuiging.

De pijlers die ik met je wil delen lijken vanzelfsprekend te zijn bij succesvolle mensen. Het geheim van succesvolle mensen is hun zelfdiscipline die ze getraind hebben. Ze laten het niet afweten, ze verzinnen geen excuses. Ze weten zichzelf telkens zo te motiveren om de volgende stap te zetten naar hun doel.

Voor je begint met het trainen van je zelfdiscipline. Sta eerst eens stil bij: wat wil ik bereiken? Wat wil ik echt heel graag? En wat wil ik er voor geven? Hoeveel tijd, geld en energie wil ik er insteken? Wat wil ik er voor opgeven?

Verlang je naar een mooie warme relatie?  Dan zul je naar buiten moeten en je jezelf sociaal opstellen. Je wilt iets dan kan je niet alleen thuis blijven zitten. Interactie met anderen is dan essentieel.

Wil je graag een andere job? Dan zul je een cv moeten maken en sollicitatiegesprekken moeten voeren.

Het is de basis om verder te komen en gelukkig te zijn: weten wat je wilt en wat je ervoor over hebt.
Als je dit helder heb kan je aan je zelfdiscipline gaan werken;

De eerste en allerbelangrijkste pijler gaat je leven echt veranderen wanneer je hem toepast. Ik heb hem zelf ook lang moeten oefenen.

De eerste pijler:

De eerste pijler is: Doe altijd eerst wat je niet graag doet. Mensen die hun doelen behalen, die starten de dag altijd met het doen van wat ze niet graag doen.

In mijn praktijk werkte ik met vrouwen die last hadden van een depressie waarbij ik hen adviseerde om elke dag te gaan wandelen. Telkens kwam er het excuus dat ze het niet konden vanwege hun emotionele toestand en slechte conditie. Ik motiveerde ze dan en maakte met hen een lijstje met voordelen die het wandelen hun bracht.
Daarbij benadrukte ik dat dit echt essentieel was om het aan het begin van de dag te doen.

Wanneer je uitstelt wat je niet graag doet, dan gebeurt er vaak gedurende dag iets waardoor je er niet meer toe komt. Waardoor je je niet goed voelt over jezelf. Wanneer je direct in actie komt dan voelt het meteen veel beter. Je bent trots op jezelf dat je dat wat je niet graag doet en moeilijk vindt om aan te beginnen al gedaan hebt.
Het kan gaan om een moeilijk telefoongesprek dat je moet gaan voeren.Of dat je iemand ergens mee wilt confronteren. Misschien moet je iets dringend schoonmaken of opruimen. Toch blijf je het maar voor je uitschuiven. Tegelijkertijd blijft het maar door je hoofd spoken en je als je eraan denkt word je er echt niet blij van.
Als je het besluit neemt om het direct aan het begin van de dag te doen. Geeft het enorm veel rust in je hoofd en voel je echt goed over jezelf. Je energie en je humeur verbeteren er door.

Het is echt het allerbelangrijkste om een verandering op gang te brengen en zelfdiscipline te krijgen: Door aan het begin van de dag eerst de vervelendste taak te doen.

En natuurlijk is het in het begin moeilijk om je hiertoe te zetten. Maar je zult merken dat het op een gegeven moment veel makkelijker voor je is om de lastigste taak het eerst te doen. Het zal een vaste gewoonte gaan worden. Je hoeft er niet meer over na te denken.

De tweede pijler om je zelfdiscipline te trainen om makkelijker je doelen te behalen en meer uit je leven te halen is: Neem elke dag actie.

 Elke dag een actie nemen om dichterbij je doel te komen.
En daar bedoel ik niet mee dat je er constant mee bezig moet zijn en niet meer stil mag zitten. Nee het gaat erom dat je geen dag overslaat. Dat je elke dag iets doet, hoe klein dat het ook is.
Als je meer wilt bewegen, sla dan geen dag over. Al maak je maar een wandeling van 10 minuten of loop je een paar keer de trap extra op en af. Doe echt elke dag iets wat je helpt je doel te bereiken.

Nog een erg belangrijke pijler om je doel te bereiken en zelfdiscipline te trainen is de derde pijler: Stel een beloning uit. Jezelf belonen voor de stappen die je zet is zeker belangrijk. Maar trap niet in de valkuil om je beloning vooraf al te nemen. Vaak kom je moeilijker in actie of helemaal niet meer wanneer je jezelf al beloond hebt.

Maak met jezelf de afspraak dat je die lekkere koffie, die heerlijke wandeling of dat ware bad pas neemt wanneer je X hebt gedaan. Wanneer je eerst die wandeling maakt of in bad gaat en je klusje(s) uitstelt komt er daarna vaak niets meer van die klusjes terecht.
Het is eigenlijk net zoals je je kinderen opvoedt; je zegt hen: als je je huiswerk hebt gedaan dan mag je buiten spelen of gamen of…. Je leert je kinderen ook eerst hun verantwoordelijkheden na te komen.
Door op deze manier je taken te gaan doen. Zal je dichter bij je doel brengen waardoor je nog gemotiveerder wordt. Omdat je het resultaat ziet, omdat het gemakkelijker wordt om te doen.

Tot slot: 4 de pijler naar meer zelfdiscipline om jouw doelen echt te gaan halen

Zorg ervoor dat je jezelf de hemel in prijst. Luister niet naar de negatieve en kleinerende stemmetjes in je hoofd. Negeer ze en vervang ze door hele positieve peptalk. Hoe zou het zijn als je in je hoofd hoorde: je bent fantastisch, je bent de mooiste vrouw die ik ken, alles wat je doet is super…..
Zou het niet geweldig zijn als er iemand zo tegen je sprak. Het kan, je hoeft het maar zelf te doen.
Misschien een beetje raar of onwennig in het begin, maar het gaat je zeker vooruit helpen. Beter dan dat je in je hoofd hoort: het gaat je niet lukken, de plannen die je hebt die zijn dom. Je ziet er vandaag weer niet uit, je beste tijd heb je wel gehad.
Dat geeft toch een hele andere energie, vind je niet?

Hoe jij tegen jezelf spreekt gaat een wereld van verschil maken en het mooie is.Is dat je mind alles gelooft wat er tegen gezegd wordt. Je onbewuste gaat het overnemen en op die manier ben je jezelf aan het herprogrammeren.

Vertel jezelf dan ook dat wat je doet goed is, dat je het fijn vindt om bv sit ups te doen. Je blijft gemotiveerd en haalt betere resultaten met veel meer plezier.

Wanneer je deze vier pijlers gaat toepassen ga je niet alleen je doelen echt behalen. Maar ga je je ook veel beter over jezelf voelen. Je weet dat je goed bezig bent.  Je krijgt er zelfvertrouwen door en durft meer dingen aan te pakken.
Daarnaast vind je jezelf weer waardevol en kan meer genieten van de dingen die je bereikt hebt.

Lijkt het je lastig om deze pijlers te gaan toepassen. Zie het dan als een training, het trainen van nieuwe gewoontes en dat kan je dat heb je al eerder gedaan. Je hebt de gewoonte aangeleerd je tanden te poetsen, met bestek te eten. Naar de wc te gaan en je behoefte niet op de groen te doen. Allemaal bewijzen dat je in staat bent om een nieuwe gewoonte te trainen.

Alles wat nieuw is moet je aan wennen. Maar op een gegeven moment weet je niet meer beter en doe je het als vanzelf.

Je zult gaan ervaren dat je leven er sterk op vooruit gaat wanneer je deze pijlers naar meer zelfdiscipline gaat toepassen.

Ik zou het heel leuk vinden als je een reactie geeft op deze vier pijlers; welke pas je al toe? En welke van de pijlers lijkt je het lastigste om toe te gaan passen. 

Door een reactie te geven help je anderen ook weer verder, ze herkennen zich misschien in je verhaal of voelen zich er door gemotiveerd.